Vidéki telephely - Négy ok, amiért érdemes vidéken (is) tevékenységet folytatni
2016 okt. 20.

Vidéki telephely - Négy ok, amiért érdemes vidéken (is) tevékenységet folytatni

Napjainkban egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy egy, vagy akár több tevékenységét is a már meglévő, vagy újonnan alapított vidéki telephelyén végzi el. Nem véletlen ez a trend, hisz a Pest megyén kívüli tevékenységvégzés rengeteg előnnyel jár. Cikkünk végén ehhez szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azáltal, hogy összeszedjük pontosan mi is szükséges a vidéki telephely igazolásához, amennyiben azzal szeretnénk valamely fejlesztésre pályázni. Először azonban nézzük meg, milyen előnyökkel járhat pontosan a vidéken végzett tevékenység folytatása.

Sokat kevesebbért, vagy kevesebbet többért?

Az egyik, ha nem a legnagyobb előnye a vidéki vállalkozásindításnak, vagy a vidéki telephelyen történő tevékenységvégzésnek a konkurencia kevésbé intenzív jelenléte. Sok induló vállalkozás nem tud érvényesülni azért, mert az adott területen egyetlen cég dominál, vagy épp akkora a túlkínálat, hogy oda nyereségesen betörni már nem lehet. Ilyenkor érdemes elköltözni, vagy olyan vidéki telephelyet létrehozni, ahol még nem jelent meg a konkurencia és érvényesíthető a versenyelőny. Éppen ezért egyszerűbb az értékesítés is a vidéki, még nem kiaknázott területeken. Való igaz, a helyi lakosság száma töredéke a fővárosénak, azonban a termék, vagy szolgáltatás iránti igény, így a potenciális vásárlók száma annál nagyobb lehet, hisz a térségben mástól nem, vagy nem olyan minőségben kaphatják meg azt a vásárlók. Így még akkor is megéri az értékesítés, ha nem tudnak érte annyit fizetni, mint a gazdaságilag fejlettebb, Pest megyei térségben élők. Ne felejtsük el azonban, hogy sietnünk kell, hisz egyre több vállalkozás terjeszkedik vidékre, így az idő múlásával csökken az esélyünk arra, hogy megelőzzük a konkurenciát és a térségben miénk legyen az első vállalkozás a saját kategóriájában.

Kisebb beruházás - gyorsabb fejlődés!

Nem utolsó szempont az adott településen fizetendő iparűzési adó mértéke sem – vannak olyan települések, ahol az IPA mértéke jóval kisebb, mint a törvényben foglalt 2%, így azt a pénzt vállalkozásunk továbbfejlesztésére költhetjük. A további fizetendő költségek köre is kedvezőbb, hiszen a munkaerő is jóval olcsóbb, illetve az esetleges bérleti díjak is kedvezőbbek, mint például Budapesten, ezeknek köszönhetően pedig vállalkozásunk működése sokkal költséghatékonyabb lesz.

Ha segítünk, segítenek!

A fejlődésben lévő településeknek érdekük, hogy minél több cég maradjon hosszú távon a térségben. Ezáltal fellendülhet az adott régió gazdasága, valamint a növekvő foglalkoztatás a fogyasztást is kedvezően befolyásolja - ennek eléréséhez pedig minden segítséget megadnak a vállalkozásoknak. Az Európai Unió vidékfejlesztési politikája is ezen térségek fejlődését segíti abban, hogy megfeleljenek a 21. századi számtalan gazdasági, környezeti és társadalmi kihívásoknak. Ez különböző EU-s forrásokból finanszírozott pályázatok keretein belül valósul meg, melyekről bővebben a következő bekezdésben olvashat.

Sok forrás bevonható!

Pályázati szempontból sem lényegtelen a székhely, vagy telephely regionális elhelyezkedése, ugyanis az idei, illetve az elkövetkezendő pár év (egészen pontosan az EU 2014-2020-ig tartó 7 éves költségvetési periódusa) a vidéki, gazdaságilag fejletlenebb térségek felzárkóztatásáról fog szólni, így a megjelenő pályázatok túlnyomó része nem támogatja a Közép-magyarországi régió területén megvalósuló projekteket. A vidéki székhellyel, vagy telephellyel rendelkező vállalkozások azonban igen széles palettáról válogathatnak, ami a támogatásokat illeti. A jelenleg is futó legnépszerűbb pályázatok keretein belül a vállalkozásoknak lehetőségük nyílik kapacitásbővítés keretein belül többek között modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására; komplex infokommunikációs- és mobilfejlesztésre; valamint a megújuló energia felhasználásának növelésére.

Ezen pályázatok igényléséhez tehát bizonyítottan a Közép-magyarországi régión kívüli székhellyel, vagy telephellyel kell rendelkeznie a vállalkozásnak, amit különféle dokumentumokkal lehet alátámasztani. Ebben szeretnénk egy kis segítséget nyújtani azáltal, hogy összeszedtük egy csokorba azt, hogy pontosan mi is szükséges a működő telephely igazolásához. Az erről szóló dokumentumot IDE kattintva olvashatja el.

További pályázataink közül ide kattintva válogathat!

Bármely felmerülő kérdést szívesen megválaszolunk az info [kukac] asesor.hu e-mail címen!

Szóljon hozzá, tegyen fel kérdést nekünk!